Ödüllü Afrikalı Yazar: Helon Habila

Kesintiye uğratılmış zaman planı hikâyeye ateşli bir rüya havası veriyor, tıpkı Habila’nın birçok karakter için ustalıkla ikizler yaratması gibi. Ama en rahatsız edici olan kısmı, hikâyenin sonu. İyimserlik için bir neden mi var yoksa bu bir umutsuzluk çığlığı mı? Dikkatle yeniden okumaya değer.

Adrian Turpin, Financial Times

Anlatı geçmiş ve şimdiki zaman arasında gidip geliyor, iki gazetecinin deltadaki görevini takip ediyor ve aynı zamanda kendi geçmişlerine de dalıyor, ancak hikâyedeki en güçlü ve ilginç karakterin kokuşmuş, yapışkan, tehditkâr manzara olduğu ortaya çıkıyor. Habila’nın anlatısı petrolle kirlenmiş sulak alanların tahribatını mükemmel bir şekilde çağrıştırıyor. (…) Su Üzerine Petrol, çevre ve insan hakları ihlallerinin gözden kaçan bu öyküsünü gün ışığına çıkarıyor.

Bernardine Evaristo, The Guardian

Caine Afrika Yazarlığı Ödülü’nü ve Afrika Bölgesi’nden En İyi İlk Kitap dalında Commonwealth Yazarlar Ödülü’nü kazanan Helon Habila’nın bu ustaca yazılmış üçüncü romanı, klasik polisiye roman geleneğinden yararlanıyor ama aynı zamanda daha derin, mecazi ve felsefi düzeyde bir anlatı oluşturuyor. (…) Bazı karakterlerinin aksine, Habila asla yanlış adım atmaz ve gazeteciyi dedektif olarak kullanması kesin ve etkilidir. (…) Habila’nın sahneleri hayal gücünüzün üzerine nakşetme konusunda filmsel bir yeteneği vardır.

Margaret Busby, The Independent

Yazılarının ileri görüşlü niteliği, anlatıcı-gazetecilerinin, Floode’un çilesinin çatışmasının, kabile topraklarının geniş alanlarının, miraslarının ve geçim kaynaklarının toptan gasp edilmesi ve kapsamlı bir şekilde yok edilmesiyle karşılaştırıldığında kirli bir yan gösteri olduğu uluslararası öneme sahip olaylara tanıklık etmeleri anlamında yer etmiştir.

James Urquhart, Independent on Sunday

Düzgün ve düzenli sonuna rağmen, Habila’nın bu üçüncü romanı, bize yoksulluk, hayal kırıklığı ve açgözlülük karışımının nasıl militanlığa yol açabileceğini hatırlatıyor ve küreselleşmenin gelişmekte olan dünya üzerindeki acımasız, gözden kaçan etkilerini aydınlatıyor.

Hirsh Sawhney, The New York Times Book Review

Habila’nın güçlü, başarılı üçüncü romanı, gazeteciliğin değişimi etkileme kapasitesi hakkında büyüyen bir kötümserliği ortaya koymanın yanı sıra, medyanın amansız sansasyon iştahının hoş ve alaycı bir incelemesini de sunuyor.

Rachel Aspden, The Observer

Habila becerikli bir anlatıcı ve yapı ustasıdır. (…) Habila’nın Su Üzerine Petrol’de sunduğu şeyler hem heyecan verici, hızlı tempolu bir okuma hem de açgözlülüğün yıkıcı gücü ve umudun kırılganlığı üzerine ağıt niteliğinde bir meditasyon.

Aminatta Forna, The Telegraph

Su Üzerine Petrol’ün en güçlü noktası, Habila’nın Rufus’un hikâyesinin ‘anlamını’ yavaş yavaş kavramasını sağlayan ayrıntıları bir araya getirme konusundaki sabrıdır. (…) Tüm gücüne rağmen, Su Üzerine Petrol şaşırtıcı bir çekingenliğin acısını çekiyor. Hem kişisel bir keşif yolculuğu hem de toplumsal bir belgesel olan bu kurguda, Habila’nın karakter kurguları ilginç bir şekilde soğuk ve pasif.

Akın Ajayi, Times Literary Supplement

Oil on Water‘s strongest point is the patience with which Habila gathers together the details from which Rufus gradually grasps the “meaning” of his story (…..) For all its strength, Oil on Water suffers from a surprising diffidence. In a fiction that is a personal journey of discovery as well as a social documentary, Habila’s characterizations are curiously bloodless and passive.

Akin Ajayi, Times Literary Supplement