Kitabınızın çok enteresan bir konusu var. Bu kitabı yazmanızdaki amaç neydi?
Bu güzel sorunuz için teşekkür ederim. Ben yazarlığa hobi olarak bakmıyorum, bence daha çok yaşam biçimidir yazma arzusu. Çevremdeki her şeyi, her güzelliği, çirkinliği ve olayları edebi açıdan algılamaya çalışırken ‘Yanlış Oran’ın konusu birden beynimin içinde oluştu. Size bir örnek vereyim. Maalesef depremlerden dolayı yüreğimiz yanıyor değil mi? Hataları tekrar etmemek için bazı şeyleri sürekli gündemde tutmamız gerekiyor, yazılı metinler kurgu olsun veya olmasın farkındalık yaratmak için en iyi araçlardır. Ben de daha önce çok görmediğim farklı bir yöntemle belirli konularda farkındalık yaratmak için ‘Yanlış Oran’ı kaleme aldım. Sizin de belirttiğiniz gibi konu epey ilginç, tür olarak gerçeklikle iç içe geçmiş bilim kurgu diyorum ben. Arka kapak notu eserin yoğunluğunu ve kurgunun ilginçliğini kanıtlar nitelikte.
Farklı bir yöntem ile kaleme aldım dediniz, nedir bu yöntem?
Okurlarım fark edeceklerdir ki cümlelerim çoğu zaman kısa ve basit, ama kurguya baktığınız zaman oldukça karmaşık ve pek çok konuya değiniyor. Okurların bir film izler gibi fazla çaba harcamadan konunun akışına kendilerini bırakmalarını istedim, sinema senaryosu gibi herkes kendi hayal dünyasının yönettiği ‘Yanlış Oran’ı okurken aynı zamanda zihninde izleyebilir. A, B ve C’nin hikayesini metrobüste, dolmuşta, sıra beklerken vs. okuyabilirsiniz. Yalınlık benim için çok önemli. Karmaşık, uzun ve anlaması zor cümleler maalesef bizi kitaplardan uzaklaştırdı. Diğer yandan, eğer derine inmek isterseniz pek çok imgenin ve şifrenin de hikâyenin içerisinde gömülü olduğunun farkına varacaksınız. Bunu sevgili okurlarımın tercihine bırakıyorum.
Evet bazı şifrelerin olduğu aşikâr, eğer açıklamayı uygun görürseniz mesela ikinci bölüm başlığındaki 57 neyi temsil ediyor, bu da mı bir şifre?
Tam başarmak istediğim şeyi kanıtlayan bir soru sordunuz. Evet bulunmasını istediğim ipuçlarından birisi de bu. “Şüpheli olanı araştırmazlar ama apaçık olanı sorgularlar!” cümlesinde veya aforizmasında 57 karakter bulunuyor, peki nedir bu 57? O bölümde hikayemize bir profesör dahil oluyor, anısına saygısızlık etmemek için hiçbir yerde ismini vermedim. Çok kısa bir araştırmayla kim olduğu bulunabilir, birkaç yerde onun meşhur “Kurtarıcının üzerinde oturuyorsunuz ama haberiniz yok.” cümlesini de vurguladım. Maalesef bu güzel insan, 30 Kasım 2007 tarihinde bir uçak kazasında aramızdan ayrıldı ve kazada toplam 57 kişi hayatını kaybetti. İşte 57’nin maalesef böyle acı bir anlamı var.
Başka bir imge veya şifreden bahsetmek istersek; hikâyede mağara odak noktası, olayların başlangıcı ve gizemin çözümü için kilit bir yer. Burada isteyen okurlarımın Platon’un mağara alegorisini düşünmelerini öneririm. Size göre A, B ve C’den hangisi gerçekliğin tamamen farkında ve hangi ikisi mağarada zincirli?
Hikayenizin devamını okuyacak mıyız, okuyucuya çok merak uyandıracak bir noktada sonlanıyor ‘Yanlış Oran’?
Evet ‘Yanlış Oran’ın devamı niteliğinde ‘Açık Perde’ adı altında 2. bir roman olacak. Hep beraber farklı bir serüvene yelken açacağız. Sorulara hep beraber cevap bulmayı ümit ediyorum. Açıkçası, niye yaratıldığımızı ve tam anlamıyla niye bu dünyada olduğumuzu birkaç yıl önce kavradığımı düşünüyorum, sorularımın tamamına cevap buldum ve hayatın anlamını sevgili okurlarımla keyifli yeni bir romanla paylaşmak istiyorum.
Peki, son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Okurlarımın eleştirileri ve yorumları benim için son derece önemli ve her türlü eleştiriye açığım. İsteyen tüm okurlarım bana yazabilirler ve böylece gelişimi hep beraber sağlarız.
İsteyen herkes bana yanlisoranyazari@gmail.com adresinden ulaşabilir veya ayrikotukitap.com’a yorumlarını yazabilir.
Bu güzel söyleşi için çok teşekkür ederim!
Ayrıca son olarak en başından itibaren tabiri caizse eserin elinden tutup bugünlere gelmesinde emeği olan kitapeditoru.com.tr’den Tuna Erdoğdu ve ekibine teşekkürü bir borç bilirim.
Görüşmek üzere, Kalın sağlıcakla!